Historik

VELFAC har mer än 50 år bakom sig. De första åren fokuserar på utveckling, produktion och marknadsföring av ett brett sortiment. Produkter som glasfönster, industrihallar, garageportar och inte minst VELUX takfönster. Villum Kann Rasmussens passion för dagsljus, fönster och teknik innebär lanseringen av det första fasadfönstret.

Det började med VELUX
Historien om VELFAC börjar redan 1941, när ingenjören Villum Kann Rasmussen börjar utvecklingen av VELUX takfönster och etablerar fönstergruppen VKR Group.

Redan ett tiotal år senare, 1952, skickar Villum Kann Rasmussen det första vertikala fönster på marknaden. För entreprenören Villum Kann Rasmussen är det en helt naturlig fortsättning på arbetet med VELUX produkter, för att komma till rätta med tillverkning av vertikala fönster. Han använder sin egen specialutvecklade pivothängsel från takfönsterna för att bygga det första vertikala fönster som ett tipp fönster på samma principer som VELUX takfönsterna.

Efter nästan 10 år med kontinuerligt producerade av vertikala fönster i bolaget registrerar Villum Kann Rasmussen varumärket VELFAC.

Ribo Fönster
Samtidigt starter den lokala snickaren Leif Hansen 1963 en fasadfönster fabrik i Ringkøbing, senare Ribo Fönster. Alltigenom 1960- och 70-talet fortsätter VKR Group och Ribo Fönster sin egen produktion, men 1978 övertar VKR Group Ribo Fönster. (I 1992 omdöpt VELFAC A/S)
1985 kulminerar flera års utveckling med lanseringen av ett nytt revolutionerande fasadfönster; VELFAC 200.

Ingen framtid utan ett förflutna
Eftersom den ursprungliga designen av VELFAC fönster ständigt utvecklas och förbättras - men inte på bekostnad av designen, som förblir oförändrad efter 30 år på marknaden. Under de senaste åren har två nya fönsterserier kommit till i sortimentet. De nya serier ska särskilt ta upp behovet av kvalitet fönster i snyggt design speciellt för renovering och ersättning av befintliga fönster.
 
Del av något större
VELFAC är fortfarande en del av VKR Group, som sysselsätter cirka 14.000 personer världen över. Dagsljus, frisk luft och en bättre miljö är den röda tråden i alla företag som ägs av VKR Group.