Spröjsade fönster från VELFAC

Moderna spröjsade fönster

Sedan gammalt så har man använt spröjs för att dela in fönster i mindre glasdelar eftersom det var svårt och dyrt att tillverka stora glasytor. I dag används istället spröjsade fönster till att ge huset ett vackert utseende, antigen klassisk eller modernt.

Ska man ha spröjs eller inte?

Särskilt i klassiska hem kan poster och spröjs ge fönsterna och fasaden ett mycket charmigt uttryck. Men också i moderna hem kan du med spröjs skapa en industriinspirerad stil med stora glasytor som delas in i kvadratiska rutor med en smal spröjs.

 

Inomhus kan spelet från spröjsens skuggor ge en mycket speciell atmosfär, särskilt på soliga dagar. Du måste dock vara uppmärksam på några saker när du väljer spröjs i dina fönster:

 

  • Fönster med spröjs är lite mindre energieffektiv än fönster utan, eftersom spröjsen isolerar sämre än glas och det blockerar lite av solljuset.

  • Spröjsade fönster är i sakens natur lite svårare att putsa, eftersom rutan är uppdelad.

Med spröjs ges möjlighet att förändra utseendet på dina fönster

Poster och spröjs ger en stor valmöjlighet när det kommer till fönsterdesign och du kan välja en kombination som ger ditt fönster det där lilla extra. Vad som passar dig och är bäst för ditt hus beror helt och hållet på husets arkitektur och självklart din egen smak. Det kan vara en bra idé att rådfråga en arkitekt, innan du beslutar dig för något.

 

Ifall du önskar spröjs i dina fönster har du olika alternativ: vågräta spröjs, lodräta spröjs, T-spröjs och krysspröjs. Se spröjsvarianter och tjocklekar för varje fönsterserie här:

 

Exempel på fönster med spröjs

Spröjsade fönster och dörrar finns i ett oändligt antal uppsättningar. Hos VELFAC är det du som är designer av dina spröjsade fönster. Du väljer själv hur du vill att fönstret ska se ut och vilken stil som önskar. Här visar vi dig några vackra exempel i olika stilar.

Vanliga frågor

 

Hitta svar på dina frågor om spröjsade fönster. Kom ihåg att du alltid är välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Vad är spröjsade fönster?

Spröjs är ett sätt att dela upp ett fönster i små glasrutor. Spröjs till fönster kan tillverkas på två olika sett:

  1. Energispröjs – Denna spröjs är smalare som visuellt delar upp fönstret, glaset är intakt och spröjspinnar monteras på in- och utsida. Spröjsen är alltid fasta

  2. Genomgående spröjs – Med denna spröjs delas alltid glaset upp, spröjsen är bredare än energispröjs.

Vilka typer spröjs finns till vilka typ fönster?

Du kan få spröjs i alla våra fönster och fönsterdörrar, båda de moderna och de klassiska och i alla typ öppningsfunktion (sidohängt, toppstyrd osv.).

 

  • Spröjs fås i olika tjocklekar och stil. För de moderna VELFAC 200 fönster är spröjsen stilren och enkel. I VELFAC Classic är den detaljerat och elegant. 

  • Spröjs är alltid fasta.

  • Du kan sätta ihop fönster med spröjs som du vill. En del vill ha många små spröjsrutor i gammal stil, andra några färre smala spröjsar i stora fönster, perfekt till den moderna villa. Det är även populärt att välja att enbart ha spröjsrutor i fönstrets övre del.

Vad är fördelarna ved spröjsade fönster?

Fönster med spröjs är en vacker lösning, som ger karaktär till huset, både inne och ute. Många väljer att montera spröjsade fönster när de renoverar ett äldre hus, för att bibehålla den klassiska arkitektur och känslan.


Men fönsterspröjs kan också ha en bra effekt på moderna hus, så många väljer även fönster med spröjs för sina nybyggen, då det ger ett mysigt och hemtrevligt utseende – eller en stram industriell look – beroende på huset och typen av spröjs.

Vad är skillnad mellan poster och spröjs till fönster?

En post delar upp fönstret i karmen, så ett fönster till exempel kan vara öppningsbar på den ena sida av posten och fast på den annan. En spröjs placeras i gengäld direkt i eller på fönstrets båge. Båda poster och spröjs kan vara stående eller liggande.


Se skillnad på fönsterspröjs och post här