Öppningsfunktioner

Vilka funktioner har du behov av?

Nya fönster handlar inte bara om stil och uttryck - det är viktigt att överväga om de faktiskt har de funktioner du behöver. Till exempel: Hur ska fönsterna öppna?

Valda öppningsfunktioner

Sidohängt fönster
Toppstyrt fönster
Fast fönster

Öppningsfunktioner

 

När du väljer ett fönster som kan öppnas måste du bestämma hur det öppnas - öppningsfunktionen kan utformas på olika sätt och det finns en skillnad mellan vilka öppningsfunktioner som är bra att använda i olika rum i huset.

 

Det kan till exempel vara topphängt, toppstyrt, sidostyrd, sidohängt eller bottenhängt, eller det kan vara ett vridfönster. Den öppna funktionen är av stor betydelse för både hur du kan använda fönstret och för designen. Till exempel har du vanligtvis andra krav på ett fönster i ett badrum än i köket - och det stora fönstersektionen i vardagsrummet är en helt annan sak. Och hur är det med barnrummen och säkerhet?

 

Visste du, att du kan putsa vridfönster och sidostyrda fönster inifrån?

 

Om du bygger nytt, kom då också ihåg att byggnadsföreskrifterna ställer krav på hur ditt hus är inrett, bland annat till utrymningsvägar. Så ta en stund att överväga estetik och funktionalitet innan du bestämmer vilka fönster du behöver i de olika rummen, och överväga eventuellt att be en arkitekt eller din snickare om råd.

Fasta fönster

 

Behöver du kunna öppna alla fönster? Eller kan ett fönster med en fast karm vara ett bättre val? Ett fönster med en fast karm har i sin natur begränsningen att den inte kan öppnas, eftersom glaset sitter direkt i karmen, och du måste komma ihåg detta i relation till ventilation.
Så du får självklart fundera på placeringen och behovet av vädring, men att köpa fasta fönster har också sina fördelar:

 

  • Mer ljusinsläpp. Fönstret sträcker sig hela vägen till ramen, vilket ger en större ljusinsläpp. Det finns en ganska liten ram som kommer "i vägen" av ljuset.

  • Ett fast fönster kan tillverkas i större storlekar och kan därmed också bilda större fönsterpartier än öppningsbara fönster, som är begränsad av funktions- och säkerhetsskäl.

  • Fasta fönster är mer enkla att tillverka – och därför ett sätt att få ner priset.