Trä eller trä/alu fönster?

Valet mellan utseende, underhåll och budget

Träfönster och trä/aluminiumfönster skiljer sig åt i material och egenskaper. Träfönster har en klassisk och naturlig estetik, men de kräver regelbunden underhållning för att skydda mot väder och vind. Å andra sidan kombinerar trä/aluminiumfönster träets varma utseende med aluminiumets hållbarhet och låga underhållskrav. Aluminiumytan skyddar träet från väderpåverkan, vilket minskar underhållsbehovet.

Trä/alu fönster

Skillnaden mellan ett träfönster och ett trä/aluminiumfönster är den skyddande aluminiumbeklädnad som fästas på utsidan av fönstren. På insidan är det trä som bidrar till att skapa den ombonade inomhusmiljö som de vanliga träfönstren gör.

Det finns många fördelar med att välja trä/aluminium fönster. Den mest uppenbara fördelen är att de är betydligt enklare att underhålla än träfönster. Alu-bågen på utsidan har en mycket slitstark yta som aldrig behöver målas utan enbart rengöras tillsammans med fönstret ett par gånger om året eller vid behov. Aluminiumbeklädnaden ger också fönstret ett bra skydd mot väder och vind. Så när dina nya fönster från VELFAC har installerats behöver du bara tvätta av bågarna regelbundet och olja gångjärn och handtag någon gång då och då.

 

En annan fördel är att trä/aluminium fönster kan ytbehandlas så att ramen får en särskiljande och riktigt fint och pulserande uttryck som ger ett speciellt spel till resten av fasaden. Det är särskilt lämpligt för moderna byggnader.

 

Alla fönsterserier hos VELFAC fås som trä/aluminium fönster med 10 års garanti.

Träfönster

När karm och båge är helt i trä, både utvändigt och invändigt, klassificeras det som ett träfönster.

 

En fördel med rena träfönster är att det kan skapa en äkta känsla av ett äldre fönster. Nackdelen känner du kanske till? Fönstertillverkare av träfönster rekommenderar oftast underhåll var tionde till vart sjunde år. Ett träfönster påverkas mycket av väder och vind. Livslängden kan också påverkas av på vilken sida av huset fönstren sitter, om man har skruvat i stormhakar på fönstret, eller om de utsätts för havsluft.

 

Fönsterserierna VELFAC Ribo och VELFAC Classic fås i rena träfönster med 5 års garanti.

Se och känn skillnaden innan du väljer

Om du är osäker på att välja antigen träfönster eller trä/alu fönster kan det vara en bra idé att uppleva dina alternativ i verkligheten. När du besöker våra utställningar kan du se, röra och prova de olika fönstren och dörrarna. På det sättet kan du bättre ta rätt beslut.

 

Vanliga frågor

 

Hitta svar på dina frågor om fönster. Kom ihåg att du alltid är välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Vad är skillnaden mellan ett träfönster och ett trä/alu fönster?

Ett träfönster består av trä på båda in- och utsida. Ett trä/alu-fönster är ett aluminiumbeklätt träfönster, dvs. fönstret består av trä på insidan och en ram av aluminium på utsidan. Det kan vara svårt att se skillnad på träfönster och trä/alu-fönster, särskilt på avstånd.

Vilka är fördelarna med trä/aluminiumfönster?

Fördelarna med en kombination av trä och aluminium är mycket enkel, nämligen att vi då kombinerar träets fina, naturliga och ”varma” egenskaper med aluminium som är väderbeständigt och inte kräver något löpande underhåll (t.ex. målning).

Vad är värt att tänka på när jag skal välja fönstermaterial?

Många faktorer är på spel, när det kommer till fönstervalet, men absolut viktigast är det att välja ett material som passar både husets karaktär och den arbetsinsats man själv planerar. Titta på fördelar och nackdelar vid de olika materialtyper och gör en värdering av dessa faktorer:

  • Energiprestanda
  • Pris
  • Behov av underhåll
  • Hållbarhet
  • Design/utseende
  • Kvalitet
  • Funktionalitet