Spröjsade fönster från VELFAC

Sedan gammalt så har man använt spröjs för att dela in fönster i mindre glasdelar eftersom det var svårt och dyrt att tillverka stora glasytor. I dag används spröjs till att ge fönstren - och huset - ett vackert utseende.

sprojs-eller-inte.jpg

Skal man ha spröjs eller inte?

Särskilt i klassiska hem kan spröjs ge fönsterna och fasaden ett mycket charmigt uttryck. Men också i moderna hem kan du med spröjs skapa en industriinspirerad stil med stora glasytor som delas in i kvadratiska rutor med en smal spröjs.

Inne kan spelet från spröjsens skuggor ge en mycket speciell atmosfär, särskilt på soliga dagar. Du måste dock vara uppmärksam på några saker när du väljer spröjs i dina fönster:

  • Fönster med spröjs är lite mindre energieffektiv än fönster, eftersom spröjsen isolerar sämre än glas och det blockerar för lite av solljuset.
  • Fönster med spröjs är i sakens natur lite svårare att putsa, eftersom rutan är uppdelad.

Ifall du önskar spröjs i dina fönster har du olika alternativ: vågräta spröjs, lodräta spröjs, T-spröjs och krysspröjs. Vad som passar dig och är bäst för ditt hus beror helt och hållet på husets arkitektur och självklart din egen smak. Det kan vara en bra ide att rådfråga sig med en arkitekt, innan du beslutar dig för något.

Exempel på fönster med spröjs

Klassisk charm
De nya VELFAC Classic fönster i denna renoverade villa visar hur en uppdelning av fönsterna lyfter huset och är i linje med husets klassiska stil.

Produkt: VELFAC Classic

Moderna spröjs
De många spröjs kombinerat med träfasaden ger ett nästan industriellt och rått look på denna nybyggda villa.

Produkt: VELFAC Classic
Foto: Intressanta Hus

Kvadratiska spröjs
Set inifrån ramar spröjsen i fönstren på vacker vis in utsikten i detta exklusiva nybyggda hus.

Produkt: VELFAC Ribo
Foto: Intressanta Hus