Sol ute och sol inne – i Zenhusen får dagsljuset spela fritt

Den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden befinner sig precis mellan stad och natur och i Zenhusen glider begreppen ute och inne ihop. Tack vare stora öppningar tar man med sig både dagsljuset och utsikten inomhus.

Zenhusen med VELFAC fönster

Dela sidan:
 

Byggnadsfirman Erik Wallins projekt Zenhusen nominerades till Bostadspriset 2017, vilket är fullt förståeligt. De 18 stadsradhusen är präglade av sinnrikhet och hög ambitionsnivå och bostäderna smälter väl ihop med omgivningarna. ”Very zen” med andra ord. Bo Lidberg, arkitekt på arkitektkontoret C.F Møller, Sverige, beskriver tankarna bakom projektet:

- Den handlar om att skapa lugn och ro, och vi har arbetat med både utblicken och genomblicken för att få till det önskade uttrycket och resultatet har blivit väldigt lyckat.

Lösningar som lyfter
I den bästa av världar är harmoni ett naturligt tillstånd, men för att nå dit har man använt sig av avancerad teknik. Inte minst fönsterlösningarna har varit av största vikt för att kunna landa projektet på en hög nivå. VELFAC har levererat underhållsfria aluminiumbågar och träkarmar och inte minst rådgivning. Bo Lidberg berättar om samarbetet:

- Vi har arbetat med enkla geometriska former och det har varit väldigt viktigt att uttrycket inte blir klumpigt. Tack vare stora glaskonstruktioner och tunna fönsterprofiler har vi kunnat öppna upp fasaden. VELFAC har bland annat varit oss behjälpliga med rådgivning om flera tekniska frågor bland annat kring hur vi bäst har kunnat bygga in förstärkningsprofiler i stål som är inbyggda i själva fönsterpartiet.

Utsikt även mot framtiden
De genomlysta bostäderna har gemensamhetsrum med dubbel rumshöjd och fönster i två våningar, vilket skapar rymd och ljus. Utsikten mot Husarviken och nationalstadsparken är storslagen, och Zenhusens rödaktiga corténstålsfasader är inspirerade av det gamla gasverkets röda tegelfasader. Även när det gäller den gröna framsyntheten är projektets ambitionsnivå hög och man har lagt stor vikt vid valet av material och energiriktiga lösningar.

- Det säger sig själv att i ett projekt som fokuserar så mycket på ljusinsläpp och stora fönster, så måste de energiriktiga lösningarna vara i topp, avslutar Bo Lidberg.

Fakta

Projekt/Läge: 18 stadsradhus, som är en del av det ambitiösa stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden, Stockholm

Arkitekt: C.F. Møller

Byggherre: Erik Wallin AB och Midroc

Entreprenör: Midroc Construction

Fotograf: Michael Perlmutter