Full aktivitet på Sveriges mest energieffektiva skola

Det är en utmaning i sig själv att satsa på att göra en skola med bilverkstad, lackeringsboxar, svetsboxar och storkök till den mest energieffektiva skolan i landet men på Fredrika Bremergymnasiet i Handen har den höga aktivitetsnivån inte varit något hinder för en minimal energianvändning.

Full aktivitet på Sveriges mest energieffektiva skola

Dela sidan:
 

Om man har som mål att göra ett yrkesgymnasium med en hög aktivitetsnivå till landets mest energieffektiva skola så kan man inte lämna några detaljer åt slumpen. På den nya yrkesskolan - numera en integrerad del av Fredrika Bremer gymnasiet - som stod inflyttningsklart hösten 2016, har man uppnått sina mål mer än väl. Den totala energianvändningen ligger på extremt låga 28 kWh/kvm/år för värme, varmvatten och fastighetsskötsel mot Boverkets krav på 76 kWh/kvm/år för dem här typen av byggnad.

Byggnadens uppvärmning sker med värmepump, solfångare och ett energilager under huset som tar till vara på solvärmen. VELFAC har levererat 263 stycken VELFAC 200 ENERGY fönster som förutom att leva upp till de höga miljökraven och hålla på värmen, även fungerar rent estetiskt och smälter ihop med det sparsmakade uttrycket som Cedervall arkitekter har arbetat med. Byggmaterialen består av corténplåt, råbetong och cederträ och harmoniserar med grannbyggnaden, den äldre delen av Fredrika Bremergymnasiet, samtidigt som det har sin egen karaktär. De båda byggnaderna har länkats ihop med en inglasad inomhusgångbro med synliga balkar på insidan, och som tack vare de väldigt tunna fönsterprofilerna släpper in mycket ljus.

Arkitekten Ludmila Choumakova, Cedervall Arkitekter, beskriver resultatet som väldigt lyckat:

- Vi fick mycket bra tekniskt stöd för att lösa bland annat detaljer och anslutningar, och eftersom det var väldigt stora variationer i rumsdispositionen var det svårt att hitta något bra och återkommande motiv för fönsteri fasaderna. VELFAC fönster var räddningen i det fallet eftersom de tunna fönsterprofilerna är lätta att sätta ihop till fönsterband utan att det blir ett klumpigt uttryck. Vi hade trädetaljer i husfasaderna så det passade perfekt att ta vara på en annan bra standardlösning som VELFAC har - fönsterpaneler med fyllning av cederträ.

Fakta:

  • Projekt/Läge: Fredrika Bremergymnasiet, Dalarövägen 62-64, Handen
  • Byggherre: Tornbergets Fastighetsförvaltning AB i Haninge
  • Arkitekt: Cedervall Arkitekter, www.cedervallarkitekter.se
  • Entreprenör: Peab