Fasadrenovering av charmerande 1900-talshus på Östermalm i Stockholm

Hur renoverar man en gammal fastighet utan att kompromissa med att bevara dess tidstypiska charm? Man väljer smarta lösningar med samma klassiska utseende som samtidigt möter framtidens krav på funktion, som VELFAC Classic.

doebelnsgatan.jpg

Dela sidan:
 

På Döbelnsgatan i centrala Stockholm hittar man ett gammalt och charmigt vinkelhus från 1907. Det vackra K-märkta huset med tidstypiska detaljer rymmer både bostäder och kontor. Förra året bestämde man dock att husets yttre skulle renoveras på grund av bristande underhåll.

Renoveringen inkluderade att fasaden skulle putsas om, avfärgas och målas och att fönstren skulle bytas ut. För att få lov att byta fönster på det K-märkta huset krävdes ett godkännande från Stadsbyggnadskontoret. När godkännandet var på plats, föll valet, i samråd med en antikvarie, på fönster från VELFAC.

VELFAC Classic värnar om det autentiska
Ansvariga för renoveringsarbetet och totalentreprenörer i projektet, vilket färdiggjordes i juli 2017, var Sisjöns Byggnads AB. Mats Hansson, ägare och VD, berättar:

- Det som var speciellt med just detta projektet var att det krävdes fönster som påminde så mycket som möjligt om de tidigare fönstren. VELFAC Classic var den designmässiga lösning som kompromissade minst med det autentiska utseendet.

Under hela processen har det varit en tät dialog mellan VELFAC och Sisjöns Byggnads AB. Mats berättar att förutsättningarna innan projektets start har stämt väl in med samarbetet och det slutgiltiga resultatet, vilket gjort att de har varit väldigt nöjda med leveransen.

Från början var tanken att man skulle använda inåtgående träfönster men det slutade med att man valde utåtgående trä/alu fönster. Detta då rådgivning från VELFAC om fördelarna med sidostyrda fönster för att enklare kunna komma åt och putsa, kändes förnuftigt.

- Utöver en nätt och elegant lösning, var Classic-fönstren dessutom de fönster som med modern teknik kändes bäst, med avseende på drift, underhåll och ljudkrav, avslutar Mats.

Vidare är förväntningen nu att det charmerande 1900-talshuset står starkt och behåller sin charm i flera generationer.

Fakta

Projekt/Läge: Butiks och bostadsfastighet, Döbelnsgatan 51, Vasastan, Stockholm

Byggherre: Sigillet Fastighets AB

Entreprenör: Sisjöns Byggnads AB

 

 
Om VELFAC Classic
VELFAC Classic-serien består av fönster, terrassdörrar och ytterdörrar i trä/alu eller rent trä och erbjuder en klassisk och elegant lösning som dessutom kombinerar moderna krav på isolering med ursprungliga kvaliteter i fönster som de såg ut för 200 år sedan. Serien gör sig extra bra i projekt där man vill behålla den ursprungliga stilen på äldre byggnader men passar även nya hus i gammal stil