70-tals villa

70-talsvillan är det absolut vanligaste huset i vårt land. Där byggdes mängder med småhus i Sverige på 70-talet, men oljekrisen och ett större fokus på husens energiförbrukning satte stopp för stora glaspartier. Resultatet blev små fönster med en kraftig karm- och båg konstruktion.

70-tals-villa.jpg

Fönsterbyte i 70-talshus

Om du har just en villa eller ett radhus från 70-talet, skal du inte vara rädd för att fräscha upp huset till dagens formspråk, så länge stilen är enhetlig och samtidigt ger den lite tyngre 70-tals stilen ett lyft:

  • Det är viktigt att stämma av de nya proportionerna och eventuella spröjsindelningar med husets ursprungliga uttryck. Är du osäker på byggnadens arkitektoniska idé, kan det betala sig att rådfråga en arkitekt innan du börjar att öka antalet och/eller storleken på fönstren.
  • Om man önskar bättre dagsljusinsläpp och en mer öppen karaktär kan t ex fasaden mot trädgården öppnas upp med partier ner till golv.
  • Stilen är industriell och ren, så undvik romantiska drag med spröjsade fönster. Respektera de spröjslösa och topphängda fönstren. Om existerande linjer i huset skall markeras, välj då breda spröjs.

Vi rekommenderar följande fönster för en 70-talsvilla: