Färger och ytbehandlingar - Hur väljer du rätt färg på dina fönster?

Att välja rätt fönsterfärg till sina fönster kan vara svårt, då valmöjligheterna är oändliga. Med VELFAC fönster kan du stort sett välja den färg som du vill ha på dina fönster – naturligtvis med olika kulörer på in- och utsidan.

fonsterfarger.jpg

Färg på alu-bågen

De flesta fönster från VELFAC är trä/aluminium fönster. Det vill säga att fönsterramen på utsidan är beklädd med aluminium. Man kan välja mellan olika typer av ytbehandling:

  • ”Granit” yta, som både syns och känns som grovputsad granit. VELFAC Granit har utvecklats för rustika fasadmaterial och finns i flera nyanser. Den granitliknande struktur ger en rustik och rå look - och är en av de mest populära ytor här på VELFAC.
  • Anodiserad yta i brons-, silverfärg eller svart - ger fönsterramen ett dekorativt utseende och naturligt utseende
  • Naturligtvis går du aldrig fel genom att välja den traditionella pulverlackering i en klassisk K7 RAL-färg, glans 77 eller kanske en halvblank glans 30 för en lite dämpad look. Oavsett typ av glans kan du välja mellan ca 200 färger.

Mörka fönster på en mörk fasad
Mörka färger gör att fönsterramen är i linje med själva rutan, vilket skapar en harmonisk övergång och ro i den annars effektfulla fasaden.

VELFAC 200 Energy. Färg: Granit 60.

Ljusa fönster på en ljus fasad
Om både fasaden och fönstren är ljusa, verkar huset lätt och det skapar ro och en klassisk charm.

VELFAC Classic. Färg: RAL 9010

Kontraster skapar liv / 1
Spela gärna med kontrasterna mellan ljusa och mörka nyanser och kontrasterna mellan kalla och varma färger. Ljusa färger markerar ett fönster och skapar liv i en träfasad.

VELFAC Classic. Färg: RAL 9010

Kontraster skapar liv / 2
Tänk på att fönsterkarmarna måste klaffa bra med huset, men de behöver inte nödvändigtvis försvinna i fasaden. Mörka fönsterramar på en ljus fasad ger huset karaktär och gör fönsterna till ett grafiskt element på fasaden. Flott till den stilrena modernism.

VELFAC 200 Energy. Färg: RAL 8015

 

Invändiga färger

På träet invändig är det fritt val av färg mellan mer än 200 klassiska K7 RAL-färger, men oftast väljs vit RAL 9010 eller lackerat med klar lack, så att ådringen är synlig. Tendensen är då också att välja helt svarta fönster.

Du kan i princip använda någon färg så länge den passar med väggar, dekorationer och andra färger i rummet. Ju starkare en färg du väljer på dina fönster, ju större en del av inredningen blir fönsterna.

Svart framhäver fönstret
Svart framhäver fönstret, och det är bra, till exempel om du har utsikt över skog eller annan natur.

Svarta fönster och skjutdörrar i et modernt hem från Willa Nordic.
VELFAC 200 Energy. Färg: RAL 9005

Du går aldrig fel med vit
Vita fönster ger ett lugnt look som passar till de flesta hem. Vita fönster hjälper också till att spegla ljuset i rummet.

Moderniserat 60-tals hus.
VELFAC Ribo. Färg: RAL 9010

Fönster med inbyggd naturkänsla
Fönster med klar lack ger en varm och naturlig känsla.

Sommarhus i Söderhamns skärgård.
VELFAC 200 Energy. Färg: Klar lack.