Trä eller trä/alu fönster?

Träfönster är vackra, men underhållskostnaden gör också att träfönster kan bli dyrare i längden.

Träfönster

Träfönster

När karm och båge är helt i trä, både utvändigt och invändigt, klassificeras det som ett träfönster.

En fördel med rena träfönster är att det kan skapa en äkta känsla av ett äldre fönster. Nackdelen känner du kanske? Fönstertillverkare av träfönster rekommenderar oftast underhåll var tionde till vart sjunde år. Ett träfönster påverkas mycket av väder och vind. Livslängden kan också påverkas av på vilken sida av huset fönstren sitter, om man har skruvat i stormhakar på fönstret, eller om de utsätts för havsluft.

Fönsterserierna VELFAC Ribo och VELFAC Classic fås i rena träfönster med 5 års garanti.

Trä/alu fönster

Skillnaden mellan ett träfönster och ett trä/aluminiumfönster är den skyddande aluminiumbeklädnad som fästas på utsidan av fönstren. På insidan är det trä som bidrar till att skapa den ombonade inomhusmiljö som de vanliga träfönstren gör.

Det finns många fördelar med att välja trä/aluminium fönster. Den mest uppenbara fördelen är att de är betydligt enklare att underhålla än träfönster. Alu-bågen på utsidan har en mycket slitstark yta som aldrig behöver målas utan enbart rengöras tillsammans med fönstret ett par gånger om året eller vid behov. Aluminiumbeklädnaden ger också fönstret ett bra skydd mot väder och vind. Så när dina nya fönster från VELFAC har installerats behöver du bara tvätta av bågarna regelbundet och olja gångjärn och handtag någon gång då och då.

En annan fördel är att trä/aluminium fönster kan ytbehandlas så att ramen får en särskiljande och riktigt fint och pulserande uttryck som ger ett speciellt spel till resten av fasaden. Det är särskilt lämpligt för moderna byggnader.

Alla fönsterserier hos VELFAC fås som trä/aluminium fönster med 10 års garanti.

Se och känna skillnaden innan du väljer

Om du är osäker på att välja antigen träfönster eller trä/alu fönster kan det vara en bra idé att uppleva dina alternativ i verkligheten. När du besöker våra utställningar kan du se, röra och prova de olika fönstren och dörrarna. På det sättet kan du bättre ta rätt beslut.