Skräddarsydda typhus med minimalistiskt fönsteravtryck

Hos typhustillverkaren Intressantahus leker man med det moderna, stilrena utseendet i sin prefabricerade arkitektur, och här är VELFAC en viktig samarbetspartner, när projekten ska förverkligas.

interessanta-hus.jpg

Dela sidan:
 

Fönstertillverkaren erbjuder nämligen just den balans mellan snygga, minimalistiska lösningar och specialtillverkade fönsterelement, som Intressantahus efterfrågar.

Typhusföretaget Intressantahus levererar hus i form av prefabricerade element, som skräddarsys efter den enskilda kundens behov. Nyckelorden är design, kvalitet och specialtillverkade produkter, och just dessa parametrar utgör utgångspunkten för samarbetet med fönstertillverkaren VELFAC, som ger tillverkaren frihet att producera skräddarsydda hus med snygga, minimalistiska fönsterlösningar.

- Det vi är särskilt glada för, med VELFAC 200 fönstret är de smala karmarna, som är lika smala hela vägen runt. Det möjliggör stora fönsterpartier och ger en snygg och markant fasad, både invändigt och utvändigt, berättar Göran Hjälmeby, chef för Intressantahus.

Skapar röd tråd i husen
Enligt Göran Hjälmeby fokuserar dock tillverkaren inte enbart på vad fönsterlösningen kan göra för fasadens utseende. Fönstren väljs även med utgångspunkt från hur väl designen passar ihop med övriga detaljer i huset.

- Det vi fokuserar på i våra fönsterlösningar, är deras samspel med övriga komponenter i huset, som golv, kök, badrum och vitvaror. Det är viktigt att det finns en röd tråd genom hela huset, och att varje detalj bidrar till att skapa en snygg helhet, säger han och fortsätter:

- Det finns en del kunder som är intresserade av energiåtgång och U-värden, och där ligger ju VELFAC fönster bra till. För framtida användare är det alltså viktigt att fönstren inte bara är snygga och passar till huset, utan också att de har bra energivärden.  

Till skillnad från vanliga typhustillverkare har Intressantahus inga anställda arkitekter, utan samarbetar i stället med arkitektkontoret Anders Holmberg Arkitekter när det gäller utformningen av deras typhus.

Tack vare samarbetet har de alltså specialiserat sig på att anpassa sina hus till kundens behov och grundens beskaffenhet. Den enskilda bostaden designas av arkitektkontoret och byggs av prefabricerade element, som tillverkas på fabrik och monteras på byggplatsen. 

Skräddarsydda lösningar ställer krav på fönsterleverantören
Resultatet av samarbetet mellan Intressantahus och Anders Holmberg Arkitekter kan man exempelvis se i det nyligen avslutade projektet: Jacobsen + Jansson i Rönninge. Här ligger ett snyggt trähus av prefabricerade element direkt på klippgrunden och just det är annorlunda jämfört med vanlig praxis. Normalt spränger man i klippan för att bygga ett sådant hus, men i det här fallet ligger huset som en klots och anpassar sig efter omgivningen. Enligt Göran Hjälmeby ställer det extra stora krav på fönsterleverantören, när alla projekt skräddarsys efter grund och kund.

- Vårt arbete underlättas genom samarbetet med VELFAC, som vi har en mycket nära dialog med under projekteringen. Samtidigt ger det oss stor designfrihet att VELFAC tillverkar fönster efter mått till det enskilda projektet, avslutar Göran Hjälmeby.